Létezik-e a szabad akarat, vagy csak a mi személyes emberi kódunk szerint élünk?!

Érdekes témával találkoztunk a Facebookon!

Az emberi szabad akarat létét feszegető bejegyzés, tényleg érdekes és izgalmas gondolatokat vet fel.

Amennyiben érdekli a téma, vagy más hasonló gondolatok, írjon nekünk Ön is a david@napilapcsoport.hu címre!

 

A bejegyzés:

Azt mondják, nem létezik olyan, hogy szabad akarat, hogy döntéseink nem is a mi döntéseink, hanem belénk vannak kódolva és kvázi függetlenek a külső impulzusoktól. Mindez a folyamat a tudatalattinkban játszódik le és az ottani döntések sorozataként vetül ki az “igazi döntéseinkben”. Ezek szerint a legtöbb, amit tehetünk, hogy a kódunk szerint élünk?!
Lehet akkor akárkinek szabad akarata? Vagy ez csak egy kollektív illúzió?
A filozófiában is egy eléggé régóta vitatott téma. Cselekedeteinket tényleg mi választjuk meg szabadon, vagy van valami külső, általunk nem befolyásolható erő, amely determinálja azokat (mondjuk a tudatalatti).
Egyébként a Westworld című sorozat kapcsán is felmerül ez a kérdés, de cikkek is boncolgatják a témát. Akit ilyen egyszerűbb szinten érdekel a téma, annak csak ajánlani tudom a sorozatot is!

 

Egy általunk megkérdezett cégvezető véleménye:

Van szabad akarat, de nem lehet a szó egyszerű jelentése szerint vizsgálni, vagy különböző értelmezéseket beletuszkolni. A mai modern, civilizált környezetben az akaratunk kifejezését és érvényesítését befolyásolják a külső körülmények, ennek megfelelően abszolút értelemben vett szabad akaratról nem beszélhetünk, de relatív szabad akaratról már inkább.  Vagyis társadalmi elvárások, együttélési szabályok, devianciák, gazdasági körülmények jelentősen befolyásolják a belső kódolású szabad akaratot és a lényegét, ennek a környezetünkben való megjelenését.

Itt jelentkeznek a teljesen relatív, de bizonyos helyzetekben azért egyértelműen is értelmezhető, helyes-helytelen, pozitív-negatív megállapítások, az ezek alapján való mérlegelések.

Cselekedeteinket tényleg mi választjuk meg szabadon, de ezek a szabad döntések azután születnek meg, ha mérlegeltük az előbbiekben felsorolt tényezőket és a különböző szabad akarati döntéseinket az intelligenciánk – döntéseink, cselekedeteink következményeinek a megfelelő értelmezése, előre látása – is jelentősen befolyásolja.

Nincs külső hatalom, általunk nem befolyásolható erő, amely determinálja az akaratunkat, ilyen csak a filmekben létezik és érdekes mesék!  Ezeket én is szeretem, szoktam nézni, de a megfelelő szinten kezelem az innen elinduló filozófiai gondolatokat.

Már mindenki hallhatta a következőt:

„ Ez a helyzet, Te döntesz!”, vagy „Vállalnod kell a döntéseid következményeit”

Az emberi szabad akarat teljes tagadása, vagy külső erő általi meghatározottsága azt feltételezi, hogy sorsunk eleve elrendelt, hogy a világ összes történése, beleértve az emberi cselekedeteket és gondolatokat is, előre meg vannak határozva. (determinizmus).

Ebben nem hiszek és ez nem a szabad akarat filozófiai kérdése, hanem az emberiség keletkezési elméleteinek vitája és nálam az Evolúció a nyerő!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.