A várva várt második film

Nemes Jeles László ritkán látott sikert ért el előző filmjével. A Saul fiával letarolta az egész világot, és minden létező elismerést begyűjtött. Szinte csodával felérő dolog volt ez egy elsőfilmes magyar rendezőtől. Hamarosan bemutatják második filmjét, amire a világ minden táján kíváncsiak. Ez egyben hatalmas öröm és kínzó teher. Összeszedtünk minden fontos információt, amit a Napszálltáról (Sunset) tudni kell.

  • A film hivatalos története: 1913 nyara, Budapest – a béke utolsó napjai. Leiter Írisz hosszú évek után tér vissza az Osztrák-Magyar Monarchia sokszínű és nyüzsgő városába. A korán elárvult fiatal lány minden vágya, hogy néhai szülei legendás kalapszalonjában kapjon munkát. Az új tulajdonos, Brill Oszkár azonban elutasítja, és mindenáron igyekszik eltávolítani a városból. Az éj leple alatt egy idegen keresi fel Íriszt, és bátyja hollétét tudakolja tőle – a lány ekkor tudja meg, hogy Leiter Kálmán néven él egy testvére, akinek eddig a létezéséről sem tudott. Írisz nyomozásba kezd, s bátyja után kutatva egyre mélyebbre húzza a város labirintusa. Írisz számára egyedül a tündöklő Leiter Kalapszalon tűnik biztos pontnak, de a ragyogás mögött a legsötétebb titok tárul fel.
  • A két főszereplő: Jakab Juli – aki forgatókönyvíróként végzett az SZFE-n, és több filmben is szerepelt már (VAN, Senki szigete) – és Vlad Ivanon, aki az Arany Pálmás 4 hónap, 3 hét, 2 nap című filmben alakított fontos karaktert.
  • A közel száz fős nemzetközi szereplőgárdában a magyarok mellett román, lengyel és német színészek is játszanak a filmben. A magyar szereplők között egyaránt találunk ismert, pályakezdő és amatőr színészeket is. Balsai Móni, Nagy Zsolt, Czukor Balázs, Fancsikai Péter, Zsótér Sándor, Kormos Mihály, Lázár Kati mellett Dobos Evelin és Moldován Dorottya is jelentős szerepekben tűnik fel.
  • A film 2017 nyarán forgott, nagyrészt a Saul fia alkotói csapatával. A film operatőre ugyancsak Erdély Mátyás, zeneszerzője pedig – az azóta elhunyt kiváló szakember – Melis László, a gyártó ismét a Laokoon Filmgroup, Sipos Gábor és Rajna Gábor vezetésével. A forgatókönyvet a rendező mellett, Clara Royer és Matthieu Taponier jegyzi, aki egyben a vágója is a filmnek.
  • A film 35mm-es .nyersanyagra forgott, és minél több helyen tervezik kópiáról vetíteni
  • Már a világpremier előtt közel 70 ország filmforgalmazója vásárolta meg világszerte.
  • A filmet meghívta a nagy presztizsű Torontói Filmfesztivál és versenybe került Velencében, a világ egyik legfontosabb A kategóriás fesztiválján. Olyan rendezők filmjeivel versenyez, mint Mike Leigh, Alfonso Cuarón, Damien Chazelle és a Coen testvérek. A zsűri elnöke Guillermo del Toro.
  • A Napszállta 2018. szeptember 27-én kerül a magyar mozikba.

    V.A

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.