Nigériában háború dúl a földért és a vízért

Földért és a vízért harcolnak Nigériában, az összecsapásokért leginkább a népességrobbanás, illetve a globális felmelegedés következményei a felelősek – mondta Búr Gábor Afrika-szakértő az M1 aktuális csatornán hétfőn. Afrika a legkevésbé felelős, mégis ő szenvedi el leginkább a globális felmelegedés következményeit – tette hozzá.

Elmondta: nehéz értékelni a helyzetet, mivel az évszázadokig szimbiózisban élő földművesek és állattenyésztők kerültek konfliktusba, akiknek kulturális, vallási és életmódbeli különbségei a hiányállapotokban méginkább kiéleződtek. A szakértő nem lát lehetőséget a polgárháború megismétlődésére és arra számít, hogy az ország megoldja saját problémáit.

Búr Gábor kitért arra is, hogy – például kiváló egyetemei miatt – nagy lehetőséget lát az országban, amely véleménye szerint belátható időn belül a Föld harmadik legnépesebb állama lesz India és Kína után. A konfliktus évtizedek óta tart Nigériában. Az év eleje óta több mint 200 ember esett áldozatul a viszálynak. Tavaly az élelemért és vízért folytatott harcok miatt több mint ötszáz ember halt meg.

 

Forrás: MTI

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.