Júniusban meghaladta az egymilliárd eurót a külkereskedelmi többlet

Júniusban a kivitel euróban számolt értéke 8,9, a behozatalé 8,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a külkereskedelmi mérlegtöbblet két éve először ismét meghaladta az egymilliárd eurót és 1,071 millió euróra nőtt, ami 120 millióval több a tavaly júniusinál – jelentette csütörtökön első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az első fél évben az export 4,9, az import 6,3 százalékkal múlta felül a tavalyi év azonos időszakáét, az aktívum 432 millió euróval kevesebb, 4,290 milliárd euró lett. A KSH adatai szerint a havi exporttöbblet eddig csak kétszer lépte túl az egymilliárd eurós küszöböt, 2015 márciusában 1,027 milliárd euró, 2016 júniusában 1,150 milliárd eurót tett ki.

Júniusban az export értéke 9,573 milliárd euróra rúgott, az import 8,502 milliárd eurót tett ki. Az export összege meghaladta az eddigi rekordként számon tartott tavaly márciusi 9,481 milliárd eurót. A havi import értéke ugyanakkor csak az előző két hónapban volt kisebb és márciusban 63 millió euróval nagyobb volt a júniusinál. A kivitel 81 százaléka az Európai Unió tagállamaiba irányult, míg a behozatal 77 százaléka onnan érkezett – fűzte hozzá a KSH. A külkereskedelmi termékforgalom júniusi részletes adatait második becslése alapján augusztus 31-én közli a KSH. (GRAFIKA)

 

Forrás: MTI

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.