Zár a Sziget: soha rosszabb finálét!

Kész, vége, ennyi volt – de a befejezésre sem lehet panasz. Skandináv beborulás, sarkköri majmok, nagyvárosi etno punk és tunéziai posztindusztriális rock a tálcán.

Az utolsó este sztárja a brit indie rock zenekar, az Arctic Monkeys fél 10-től a Nagyszínpadon. Tagadhatatlanul ők a Sziget egyik legnagyobb fogása. Bár a sheffieldi banda legutóbbi albumának elégikus hangszerelésével igencsak megosztotta a rajongókat, azt ígérik, hogy a teljes repertoárból, minden korszakukból hoznak dalokat.

Aki inkább skandináv melankóliával búcsúztatná a nyár legnagyobb fesztiválját, annak ajánljuk a svéd Garmarnát fél héttől a Világzenei színpadon. A főleg skandináv balladákat feldolgozó folk rock zenekar már 1990 óta létezik, az eredeti koncepció szerint a sötétebb, borongósabb zenei hangulatot Emma Härdelin hangjával ellenpontozták. 1999-es harmadik albumukkal aztán rockosabb irányba fordultak és a stílusukban megjelentek a trip-hop elemek is – de az alap még mindig az északi folk.

Fever Raytől a legtöbben valószínűleg a Vikingek című sorozat főcímdalaként is elhíresült If I Had A Heart című számot ismerik, pedig annak sűrű atmoszférája csak belépő az énekesnő elborult zenei világába. A Fever Ray művésznév mögött Karin Dreijert találjuk, a testvérével alapított The Knife nevű elektronikus duó egykori énekesnőjét. Fever Ray eddigi két albuma bizonyos szempontból tűz és víz, (rém)álomszerű és elég zavarba ejtő – úgyhogy nagyon kíváncsiak vagyunk, mit hoz ki ebből élőben 23:45-kor az A38 színpadán.

Hűséges visszatérőként délután négytől a New York-i etno punk világsztár, Gogol Bordello izzítja be a Nagyszínpadot. Aki pedig valamilyen zenei ínyencséget még behúzna az utolsó napon is, annak ajánljuk a tunéziai-francia Ifriqiyya Electrique koncertjét nyolctól a Világzenei színpadon: zenéjük a szufi transz és a posztindusztriális rock metszetében születik, ráadásul különleges vetítésekkel is kísérik.

forrás: hvg.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.