Megmentették a Golden Globe füldkerülő vitorlásversenyen bajba jutott indiai vitorlázót

Az indiai védelmi minisztérium hétfőn bejelentette, hogy egy francia halászhajó kimentette a Golden Globe földkerülő vitorlásversenyen bajba jutott Abhilash Tomy indiai vitorlázót. Tomy, aki a viadalon saját építésű hajóval versenyzett, amikor Perth-től 1900 tengeri mérföldre délnyugatra hatalmas viharba került, s a 14 méteres hullámok között eltörött az árbóca. Ő maga olyan súlyos hátsérülést szenvedett, hogy nem tudott mozogni.

Nirmala Stharaman védelmi miniszter hétfőn arról számolt be, hogy a francia halászhajó még a mai nap (hétfő) folyamán partra teszi a legközelebbi szigeten, ahonnan az indiai flotta egyik hajója Mauritiusra szállítja majd, ahol megfelelően ellátják. A miniszter információi szerint a 39 éves hajós magánál van és a körülményekhez képest “jól érzi magát”, ezt a verseny honlapja is megerősítette. Tomy az első indiai földkerülő vitorlázó, 2012-13-ban kerülte meg a bolygót kikötés nélkül.

A Golden Globe Race 2018 egy emlékverseny, amelyet hagyományteremtő szándékkal rendeznek meg. Idén van 50 éve a brit Sunday Times által kiírt első földkerülő versenynek. Akkor a brit Robin Knox-Johnston végül 312 napos hajózás végén elsőként vitorlázta körbe a bolygót kikötés és külső segítség nélkül. A kiírás szerint csak 1988 előtt épült hajóval lehet indulni, s a tájékozódáshoz kizárólag korabeli navigációs eszközöket, valamint papíralapú térképet szabad használni. Az indulók között ott van Kopár István is, aki amerikai zászló alatt hajózik.

 

MTI

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.