A világ legbüdösebb halát próbálja ki egy svéd lány – videó

Az élelmet hosszú időre tartósítani kell, hogy ínséges időben is jusson valami az asztalra – a legfontosabb tartósító anyagból, a sóból azonban meglehetős hiány mutatkozott Svédországban (emiatt iszonyú drága volt), ezért más utat kellett keresni az ennivaló megőrzésére; svéd barátaink ősei is az izlandi és grönlandi utat választották: a rothasztást (erjesztést), így jött létre a 16. században a kifogott balti heringek tartósításával a surströmming (a kifejezés jelentése nagyjából “savanyú hering“).

Girl Attempts The Surströmming Challenge

This girl tried the Surströmming challenge… Her reaction to the stinky fish shows just how bad it must smell 😩😂Newsflare

Nai-post ni UNILAD noong Miyerkules, Setyembre 12, 2018

Napjainkban már nem a part menti halászok, hanem élelmiszeripari cégek állítják elő a legnagyobb mennyiségben ezt a gasztronómiai finomságot. Hiába zárják azonban konzervbe, a rothadt hús attól még rothadt hús marad: emiatt sokan a surströmminget tartják a legbüdösebb konzervételnek a világon (erről majd még később lesz egy pár szó).

A régi időkben a kifogott hal erjesztését a tavaszi hónapokban, elsősorban áprilisban-májusban kezdték, mert ekkor tartották legzsírosabbnak a halat (vagyis ekkor volt benne a legtöbb tápanyag). Az erjesztési (rothadási) folyamat fahordókban zajlott, s általában augusztusra vált fogyaszthatóvá a finom kis halacska. A konzervbe zárást követően is folytatódik a halhús rothadása, emiatt gyakran hatalmas mennyiségű bomlási gáz gyülemlik fel benne. Ha nem vigyázunk, könnyen konzervrobbanásban lehet részünk.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.