Közeleg a tél és a hajléktalan szállók felkészültek

Felkészült a hajléktalanellátó rendszer a téli kihívásokra, a korábbiakhoz hasonlóan most is mindenkinek segítséget nyújt – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára kedden Budapesten, sajtótájékoztatón. Fülöp Attila közölte, a kormány idén 9,1 milliárd forinttal támogatja az ellátórendszert, és létrehozott egy 300 millió forintos alapot is, amelyből a hajléktalanoknak segítenek “integrálódni” a rendszerbe.

A hajléktalanellátás nem “egyszemélyes műfaj”, hanem több szervezet – rendőrség, mentőszolgálat, ellátóhelyek, szociális munkások, főváros – együttműködésén alapul, ugyanakkor társadalmi felelősségvállalásra is szükség van, nem lehet szemet hunyni a probléma felett, hanem segíteni kell – hangoztatta az államtitkár.     Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs vezetője elmondta, a mentők gondoskodó csoportot hoztak létre, amely azoknak segít, akik önerejükből nem képesek eljutni egy hajléktalanellátóba.

A csoport hétfő reggel megkezdte működését, de eddig még nem volt szükség a segítségére – tette hozzá. Kiemelte, a közhiedelemmel ellentétben nem csak fagypont alatti hőmérséklet esetén fenyegeti a kihűlés veszélye a hajléktalanokat, a leromlott állapotban lévők ennél melegebb időben is kihűlhetnek a közterületen. A csoport működéséről a sajtótájékoztató után az MTI-nek azt mondta, három – a mentésből már kivont, de személyszállításra alkalmas – autóval nyújtanak segítséget a nem életmentő ellátásra, hanem gondoskodásra, elhelyezésre szoruló embereknek.

Az ellátást az önként jelentkező mentősök életmentő munkájuk mellett plusz munkaként végzik, és bért is kapnak érte – fűzte hozzá. Megjegyezte, az utcán élők sokszor csak életveszély esetén kerülnek az ellátórendszer közelébe, ez azonban megelőzhető, ha időben sikerül bejuttatni őket a gondoskodó rendszerbe.

 

MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.