Kérdezz-felelek Orbán Viktorral: A pártok kínosabb ügyekre is rákérdeztek, mint például a külföldi magán utak

A leszakadó vidéki térségekről, a Dunába ömlő szennyezőanyagokról, a kormányfő külföldi útjairól és a BMW debreceni beruházásáról is kérdezte az ellenzék Orbán Viktor miniszterelnököt hétfőn a parlamentben.

 LMP: lemondott a kormány a leszakadó térségekről?

Keresztes László Lóránt (LMP) arra hívta fel a figyelmet, hogy egy friss statisztika szerint továbbra is négy hazai régió van az EU húsz legszegényebb térsége között, sőt már sok vidéki nagyvárosból is “menekül” a lakosság, de a legrosszabb helyzetben az aprófalvak vannak. Értékelése szerint a vidék tönkretétele, leszakadása az Orbán-kormány alatt ért el egy döbbenetes szintet. Lemondtak a leszakadó vidéki térségekről? – kérdezte.

Orbán Viktor miniszterelnök azt felelte: a kormánynak az ország minden egyes térsége egyformán fontos. “Elég sokan vagyunk, akik falvakból jöttünk, és a falusiakat képviseljük” – mondta. Azt is megjegyezte, hogy “a falusiak a Fideszre szavaztak, az LMP-re pedig nem szavaztak”. Keresztes László Lóránt erre azt mondta: azok a százezrek viszont, akik “elmenekültek” Nyugat-Európába, elutasították szavazataikkal a kormányt. Orbán Viktor viszonválaszában közölte: mind a Modern városok, mind a Magyar falu programnak megvannak a költségvetési forrásai. Utóbbi három fő iránya a falusi lakhatás, az alsóbbrendű utak felújítása, valamint óvodák, bölcsődék építése, bővítése – mondta.

Párbeszéd: megspórolják az Óbudai Gázgyár kármentesítésére szánt pénzt?

Szabó Tímea azt mondta, hogy az Óbudai Gázgyár területéről többek között cianid, arzén, higany, illetve cink áramlik a Dunába. Az anyagok koncentrációja egyes esetekben az egészségügyi határértéknek akár az ezerszeresét is meghaladja, ez pedig már a főváros ivóvízbázisát is veszélyezteti – tette hozzá. A politikus azt kérdezte, hogy a kormány tovább halogatja-e a cselekvést és megspórolja a kármentesítésre szánt pénzt?

Orbán Viktor miniszterelnök azt felelte, hogy a Pest Megyei Kormányhivatal és a Fővárosi Vízművek tájékoztatása szerint Budapest vízellátása biztonságos. A kormányhivatal azt is közölte, hogy az Óbudai Gázgyár területén nincs a lakosságot ellátó vízbázis, ezért az eset nem fenyegeti a főváros ivóvízellátását – közölte. A Fővárosi Vízművek szerint a vizsgált paraméterek mért értékei továbbra is jóval a határérték alatt vannak – szögezte le. A kormányfő azt kérte a képviselőtől, hogy tartózkodjon a rémhírterjesztéstől.

Fidesz: mit tesz a kormány az illegális bevándorlás ellen?

Hubay György (Fidesz) arról beszélt, hogy a hírek szerint közel százezer illegális bevándorló gyülemlett fel a bosnyák-horvát határon. A veszély még nem közvetlen, de közeli – mondta a képviselő, aki azt kérdezte, hogy mit tesz a kormány annak érdekében, hogy megvédje a déli határt és szavatolja az emberek biztonságát. Kontrát Károly, a Belügyminisztérium államtitkára azt felelte, hogy a kormány fokozott határellenőrzést rendelt el a külső határszakaszokon, megerősítették a magyar-horvát határon szolgálatot teljesítő állományt, a határvadászok fokozott járőrszolgálatot látnak el, a rendőrség pedig fokozott mélységi ellenőrzéseket végez.

Jobbik: elfogadhat a miniszterelnök ajándékokat egy üzletembertől?

Szilágyi György (Jobbik) azt mondta, hogy egy hónapja kérdezte a kormányfőt a “magán luxusutazásaival” kapcsolatban, a miniszterelnök azóta Londonban, Athénben és Szalonikiben is járt futballmérkőzéseken. Eközben Garancsi István üzletember további közbeszerzéseket és közpénzeket nyert, Székesfehérváron 26 milliárd forintért sportcsarnokot építhet és Orbán Viktor az üzletember cégét is kitüntette – fogalmazott. A képviselő azt kérdezte, megfelelő-e, hogy a miniszterelnök ajándékokat fogad el az üzletembertől.

Orbán Viktor azt válaszolta, hogy semmilyen díjat nem tud odaítélni senkinek, aki vállalkozással foglalkozik, mert nincs ilyen kormányzati díj. Érdekesnek nevezte, hogy a képviselő tudja annak a székesfehérvári beruházásnak a győztesét, amiről a kormány még nem hozott semmilyen döntést. Kijelentette: ha magyar sportegyesület, sportoló, művész, tudós vagy vállalkozó nemzetközi eseményen vesz részt, akkor oda el fog menni, ha ezt a munkája lehetővé teszi.

KDNP: milyen adóváltozások várhatóak jövőre?

Hargitai János (KDNP) azt mondta, hogy 2010-ben egy stabil adórendszert alkottak, amiből példaként az egykulcsos szja-t, az egyszerűsített társasági adót emelte ki. A képviselő arra kérte a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkárát, hogy emelje ki a jövő évi adórendszer legfontosabb jellemzőit. Tállai András azt felelte, hogy a jövő évi változások beleillenek az eddigi kormányzati politikába. Az a lényeg, hogy munkára sarkalljanak, ösztönözzék a gyermekvállalást, csökkentsék a közterheket és az adminisztrációt – mondta.

MSZP: támogatták-e, hogy Miskolcra kerüljön a BMW-gyár?

Varga László (MSZP) arról beszélt, hogy a korábbi hírek ellenére nem Miskolcon, hanem Debrecenben épül fel a BMW új gyára. Megkérdezte, hogy a miniszterelnök próbálta-e személyes kapcsolatait latba vetni Miskolc mellett. Orbán Viktor azt felelte, hogy a kormány számára minden település egyformán fontos. Hozzátette, hogy több miskolci beruházás megvalósulásában segített személyesen. A kormányfő úgy fogalmazott: megérti, ha magyar városok egymással versengenek a beruházásokért, de ebben az esetben nem Miskolc futott versenyt Debrecennel, hanem Magyarország Szlovákiával.

Megjegyezte, hogy a régiós eloszlások alapján a kormány Kelet-Magyarországon 16 ezer projektet támogatott háromezer milliárd forint értékben, míg Nyugaton 11 ezer projektet 2400 milliárd forint értékben. Ezt követően Latorcai János levezető elnök lezárta az azonnali kérdések óráját.

 

MTI

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.