Amerikai választások: nagyobb a tét a szokásosnál

Frank Tibor Amerika-szakértő szerint a mostani félidős választásoknak nagyobb a tétje a szokásosnál az Egyesült Államokban, mivel inkább a kongresszus jelöltjeinek közbeiktatásával, az elnök pozíciójának megerősítésére vagy gyengítésére szavaznak a választók, mintsem magukra a jelöltekre.

Hozzátette: nem emlékszik olyan kongresszusválasztásra, amelyet az elnök ennyire személyessé tett.
Elmondta: Donald Trump amerikai elnök beutazta az egész Egyesült Államokat, hogy támogassa a republikánus jelölteket, ezzel saját népszerűségét is fokozva, és elnökválasztási szintre emelve a félidős választásokat.
A társadalom több nagyobb csoportja valószínűleg másképp szavaz, mint ahogy azt 2016-ban tette – hangsúlyozta a szakértő.
A nők és a fiatalok szerepe meghatározóbb lesz mint eddig, emellett a 45 milliós afroamerikai lakosság szavazatának egy részére ugyan számíthat, de politikai programja miatt a latin-amerikai és mexikói gyökerekkel rendelkező szavazók jelentős része valószínűleg nem támogatja az elnököt – értékelte Frank Tibor.
Az Egyesült Államokban kedden a szövetségi képviselőház tagjait és a szenátus tagjainak mintegy harmadát választják meg, ami meghatározza majd a következő elnökválasztásig hátralévő két év politikáját.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.