A spanyol miniszterelnök Andalúzia stabilitása miatt aggódik a helyi parlamenti választások után

Andalúzia stabilitása és kormányozhatósága miatti aggodalmáról beszélt a helyi parlamenti választásokat követően a spanyol miniszterelnök kedden a Telecinco országos televíziócsatornának adott késő esti interjújában.

Pedro Sánchez először értékelte nyilvánosan a vasárnapi voksolást, amelyen pártja, a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) ugyan nyert, de sok mandátumot vesztett a sevillai parlamentben, és nem szerzett önálló kormányzóképes többséget sem, így 36 év után először valószínű, hogy nem folytathatja az autonóm közösség irányítását.
Mint mondta, a PSOE főtitkáraként támogatja pártja listavezetőjét, Susana Díazt abban, hogy megpróbáljon kormányt alakítani, és arra kéri az andalúz pártszervezetet, gondolják át, mi az, amit a jövőben jobban kell csinálniuk ahhoz, hogy visszaszerezzék az választók bizalmát.
A kormányfő 400 ezer olyan korábbi szocialista szavazóról beszélt, akik most nem támogatták a pártot.
Pedro Sánchez kritikusan nyilatkozott arról, hogy először a spanyol demokrácia történetében egy radikális jobboldali párt, a VOX is bekerült a helyi törvényhozásba.
Ráadásul ez a párt lehet a mérleg nyelve a kormányalakítási tárgyalásoknál, ugyanis a konzervatív Néppárt (PP) elképzelhetőnek tartaná az együttműködést velük, és eddig nem zárkózott el ettől a lehetőségtől az Állampolgárok (Ciudadanos) nevű liberális középpárt sem.
A három párt eredménye közösen meghaladja az andalúz parlamenti többséget jelentő 55 mandátumot.
“Hiszem, hogy azok a politikai erők, amelyek Európa-pártinak tartják magukat, nem (…) alapozhatják kormányukat egy olyan, teljesen Európa-ellenes politikai erőre, mint a VOX” – fogalmazott Pedro Sánchez.
A spanyol kormányfő kifejtette, hogy a PP és a Ciudadanos vezetői tévednek, ha azt gondolják, velük megállapodva a VOX politikája mérséklődni fog. Épp ellenkezőleg, radikalizálni fogja mindkét pártot – tette hozzá.
Pedro Sánchez szerint a radikális jobboldali párt térnyerésében szerepet játszott az alacsony választási részvétel, a PP új vezetésének “törékenysége”, harmadik helyen említette a Katalóniában kialakult helyzetet, továbbá ide sorolta a migrációt, illetve az elégedetlenek tiltakozó szavazatait is.
Mint mondta, hiba szidalmazni a VOX szavazóit, ehelyett inkább érvekkel kell küzdeni, mert a problémákra nem a “múlt receptjeiben” van a megoldás, hanem az európai projekt megerősítésében, egy befogadó Spanyolország építésében és a szabadságjogok megszilárdításában.
A spanyol kormányfő szerint mindehhez nem frontokra, hanem egységre van szükség, amelynek érdekében mozgósítani kell a mérsékelt, Európa-párti Spanyolországot.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.