Hazai és uniós támogatásból fejlesztenek Sásdon

A kutatás célja: komplex technológia kidolgozása a pulykák tartása során fellépő érkatasztrófák megelőzésére, gyógyítására.

A Széchenyi István Egyetem mosonmagyaróvári Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Karának Takarmányozástani Tanszéke a kiscsoportos ipari kutatás elvégzésével segítette a projektet. A fejlesztés során kórbonctani és szövettani vizsgálatok elvégzésével megállapításra került, hogy milyen szövettani változások következnek be az erek falában az érkatasztrófák során. A vizsgálat eredményének felhasználásával került összeállításra az a kísérleti előkeverék sor, amelyet előbb kiscsoportos, majd félüzemi és végül üzemi méretekben próbáltak ki.

A fejlesztés eredményeként sikerült szignifikánsan csökkenteni az érkatasztrófák előfordulási gyakoriságát a pulyka állományokban, valamint szinergista hatásként állomány szinten 2%-al mérsékelni lehetett a selejt bakok arányát. A jelenlegi jövedelmezőség mellett az alkalmazott, kifejlesztett adalék 8-10 %- al növelni képes a pulykatartás nettó jövedelem termelő képességét.

Az elért eredményeket több szakmai fórumon is bemutatták élénk érdeklődés mellett, valamint elkezdődött a prototípus oltalom alá helyezési eljárása, az oltalom megszerzésének várható ideje 2019. év első harmada.

Az Y takarmányipari Kft saját integrációjában már most is használja a prototípust, az oltalom megszerzése után pedig fel fogja ajánlani a kifejlesztett terméket az ágazat többi szereplője számára is.

Az Y Takarmányipari Kft. jogelődjét 1991-ben alapították. Az akkor még csak táp és élőállat – pulyka – kereskedéssel foglalkozó Társaság 2007-ben kezdte meg mágocsi keverő üzemében saját receptúra alapján a táp gyártást. A Társaság több mint 70 partnerének gyárt és szállít pulyka valamint broiler tápot főként a dél-dunántúli területeket ellátva.

A GINOP-2.1.1-15-2016 „Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása” pályázat célja jelentős szellemi hozzáadott értéket tartalmazó, új, piacképes termékek, szolgáltatások, technológiák, illetve ezek prototípusai kifejlesztésének megvalósításának támogatása. A pályázat keretében a vállalatok önállóan, vagy együttműködésben végzett kutatás-fejlesztési, illetve innovációs tevékenységei kerülnek támogatásra. Az igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege: minimum 50 millió forint, maximum 1000 millió forint, az elérhető támogatási intenzitás 25-70%.

Jelen tartalom kizárólag a szerző álláspontját tükrözi. Az Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal az írásos anyagban szereplő információk felhasználását illetően.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.