Szíriai nuncius: a szíriai konfliktus legfőbb áldozatai a gyermekek

A szíriai konfliktus legfőbb áldozatai a gyermekek – mondta Mario Zenari bíboros, szíriai apostoli nuncius hétfő este Budapesten.

A bíboros a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen tartott előadásában kiemelte: Szíriát nyolc éve teljesen váratlanul öntötte el az “erőszakáradat”. A brutalitás pedig elsősorban a kisebbségeket, leginkább a keresztényeket sújtotta, és közülük is a legvédtelenebbek, a nők és a gyermekek szenvedtek a legtöbbet.
Soha, egyetlen konfliktusban sem mészároltak még le ennyi gyermeket és erőszakoltak meg ennyi nőt – mondta.
Mario Zenari kitért arra: a háború több mint félmillió áldozatot követelt, több mint másfél millióan sebesültek meg, a lakóházak 35 százaléka megsérült, minden harmadik iskolát leromboltak és a kórházak és egészségügyi központok több mint a fele elpusztult vagy használhatatlanná vált.
A szíriaiak több mint hetven százaléka mélyszegénységben él és mintegy hatvan százalékuk munkanélküli – mondta a bíboros.
Hozzátette: a “legnagyobb seb” nem az épületek pusztulása, hanem a keresztények kivándorlása Szíriából. A keresztények nagy mértékben járultak hozzá Szíria gazdasági és kulturális fejlődéséhez, az elvándorlók pedig elsősorban a képzettebb fiatalok, így tehát tovább romlik az ország helyzete. Ráadásul többnyire a férfiak mennek el, a Szíriában maradó keresztény lányok így egyre kevésbé találnak maguknak keresztény férjet, és nagy valószínűséggel muszlim férfihez mennek hozzá – mutatott rá.
A bíboros beszélt a keresztény szervezetek felbecsülhetetlen értékű helytállásáról is. Elmondta, a nemzetközi támogatással a helyi keresztény egyházak által működtetett kórházak nemcsak keresztény betegeket gyógyítanak, a muszlimok pedig sokszor a kórházban csodálkoznak rá, hogy azoktól kapnak segítséget, akiket hitetleneknek neveztek. Ezek az egészségügyi központok tehát nemcsak gyógyítanak, a békés együttélést és az evangélium hirdetését is szolgálják – tette hozzá Mario Zenari.
Azbej Tristan, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkára arról beszélt, hogy a magyar kormány üldözött keresztényeket segítő Hungary Helps programjának két célja van Szíriában. Egyrészt életeket szeretnének menteni, másrészt jövőképet, perspektívát akarnak adni az embereknek.
“Korunk nagy kihívására, a gazdasági, humanitárius és az ezzel összefüggő migrációs válságra különböző válaszok születtek” a világon, és “mi úgy gondoljuk, hogy a nyugati kormányok válaszai nem kielégítőek”. Ők a migrációt támogatták, meghívták az embereket, hogy hagyják el szülőföldjüket, velük szemben Magyarország azt mondja, hogy minden ember alapvető érdeke, hogy a szülőföldjén maradhasson – mondta az államtitkár.
A kormány célja, hogy “ne a bajt hozzuk Európába, hanem a segítséget vigyük oda, ahol a baj van”. Ezért hozták létre a Hungary Helps programot, amelyen keresztül segítenek Irakban, Jordániában, Libanonban, Szíriában, Egyiptomban és Nigériában is.
Kitért arra, hogy csak Szíriában öt iskola működését támogatják, és segítik a szintén szíriai nyitott kórházak programot is. Szíriában ugyanis a kórházi ellátást biztosító intézmények több mint a fele elpusztult, és az ellátás hiánya miatt több ember hal meg, mint amennyit meggyilkoltak a háborúban – tette hozzá Azbej Tristan.
Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára azt mondta, hogy míg a “nagy országok, birodalmak állampolgárai”, ha konfliktus sújtotta régióba látogatnak, azonnal meg akarják oldani a több évszázada fennálló problémákat, addig a kis országok, így Magyarország is úgy gondolja, hogy nem képes igazságot szolgáltatni, nem tudja megoldani a konfliktusokat.
“Azt viszont azonnal megéreztük, hogy vannak barátaink azokon a területeken, akiken nem azért kell segítenünk, mert geopolitikai értelemben ez érdekünkben áll, hanem mert ők emberi értelemben vett szövetségeseink, testvéreink” – fogalmazott.
Az elmúlt három évben a magyar politikai, gazdasági és kulturális elit rengeteget tanult, mert felismerte ezt a szövetséget, ezt a természetes összetartozást a közel-keleti keresztényekkel – tette hozzá Orbán Balázs.
Giampaolo Silvestri, a szíriai nyitott kórházak programot koordináló AVSI Alapítvány főtitkára ismertette: az alapítványnak 31 országban 179 programja van. Elsősorban az oktatást és az élelmiszerellátást szeretnék biztosítani a háború sújtotta országokban. Elmondta: a nyitott kórházak programot azért hozták létre, hogy gyógyszerekkel, gyógyászati segédeszközökkel támogassák a szíriai lakosságot. Emellett cél volt, hogy a megmaradt három katolikus kórház újra teljes kihasználtsággal működhessen, és ingyenes ellátást biztosíthassanak a legszegényebbeknek.
Giampaolo Silvestri megköszönte a magyar kormány támogatását, kiemelve, hogy Magyarország az első, amely közpénzből támogatja a munkájukat, és ezzel – reményei szerint – példát mutat más európai országoknak is.
Az előadáson részt vett – mások mellett – Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek és a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia több tagja.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.