A Magyar Kultúra Napját ünnepli a New York-i magyar kulturális központ

Kiállítással és népzenei koncerttel, valamint táncházzal ünnepli a Magyar Kultúra Napját a New York-i Magyar Ház kulturális központ.

Az idei programot a Magyar Ház a Balassi Intézet Magyar Kulturális Központtal közösen szervezte. Nagy Ildikó, a Magyar Ház igazgatója az MTI-nek elmondta, hogy a rendezvény egyúttal a magánadományokból és a Bethlen Gábor Alapítvány támogatásával felújított Magyar Ház dísztermének felavatási ünnepsége is.
“Az idei ünnepen a magyar kultúra két egymástól teljesen eltérő, de a maga műfajában egyedülálló és világhírű szeletét mutatjuk be: a modern fotóművészet egyik legnagyobb alakját és a magyar népzene egyik utolsó képviselőjét” – mondta el az MTI-nek Nagy Ildikó.
A Budapesten született és New Yorkban elhunyt André Kertész fotóiból nyílt kiállítás a Magyar Házban február végég lesz látható. A tárlaton bemutatott – egyébként a nyilvánosság előtt nagyon ritkán látható – húsz fotó a New Jerseyben élő Holló Ernő és felesége tulajdonában van, ők bocsátották a Magyar Ház rendelkezésére.
A magyar kultúrát ünneplő rendezvényen a Népművészet Mestere-díjjal kitüntetett Hodorog András furulyás és zenekara lép fel.
“A moldvai magyarok egyik legsokoldalúbb zenészegyénisége, a magyar nyelvterület parasztzenészeinek egyik utolsó, lehengerlő technikai tudású képviselője” – mutatta be őt Nagy Ildikó. Hozzáfűzte: Hodorog András a rendezvény után Bostonba utazik, ahol a Berklee zenei főiskolán mutatja be tradicionális zenei világát.
A Kertész-tárlat és a népzenei koncert a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.