Az Európai Parlament támogatja Christine Lagarde kinevezését az Európai Központi Bank élére

Nagy többséggel támogatásáról biztosította az Európai Parlament (EP) kedden Christine Lagarde kinevezését az Európai Központi Bank (EKB) élére.

A strasbourgi plenáris ülésen a képviselők 394:206 arányban szavazták meg az erről szóló indítványt.
Ezen voksolás inkább formalitásnak számít, az ügyben csupán konzultációs jogkörrel bíró képviselőtestület ugyanis nem blokkolhatta volna a kinevezést, amelyről a tagországok állam-, illetve kormányfőinek októberi csúcstalálkozóján lesz majd hivatalos döntés.
A jogász végzettségű volt francia pénzügyminiszter az utóbbi nyolc évben a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatói tisztségét töltötte be.
Mario Draghi jelenlegi EKB-elnök megbízatása október 31-én jár le. Megválasztása esetén Christine Lagarde lesz a frankfurti székhelyű intézmény első női elnöke.
Győri Enikő fideszes EP-képviselő a szavazást megelőző vitában azt kérte Lagarde-tól, hogy megbízatása során legyen tekintettel az euróövezeten kívüli országokra is, illetve azt, hogy ne állítsanak újabb és újabb feltételeket a közös valutát a jövőben bevezetni kívánók elé.
“Magyarország tervezi a csatlakozást az eurózónához, de – tanulva a múltból – erre csak akkor kerülhet sor, ha kellőképp felkészült rá. Ez folyamatban van, hisz gazdaságunk egyre erősödik. A strukturális reformoknak köszönhetően jelenleg Magyarország gazdasága mutatja a legnagyobb növekedést az EU-ban” – hangsúlyozta.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.